Een online marketingplan opstellen

Met online marketing kun je tegenwoordig zoveel kanten op, dat het lastig kan zijn om te bepalen welke onderdelen je gaat inzetten en welke niet. Toch is het belangrijk dat je, voordat je aan de slag gaat, een online marketingplan opstelt zodat je niet doelloos maar wat doet. Want voor je het weet ben je vele uren en euro’s verder en ben je ontevreden over de resultaten die je hebt behaald.

In dit artikel deelt onze gastblogger van Internet Marketeers daarom een compact stappenplan met ons waarmee je een idee kunt krijgen over hoe je een goed online marketingplan kunt opstellen. Doe er je voordeel mee!

Stap 1: Onderzoek waar je jouw doelgroep kunt bereiken

Een grote valkuil is dat je denk dat Google een belangrijke plek is. Voor veel branches is dat wel het geval, maar sommige doelgroepen kun je veel effectiever via, bijvoorbeeld, social media bereiken. Het is dus echt zaak dat je onderzoekt waar je online jouw doelgroep kunt bereiken. We geven je twee voorbeelden van hoe je dit kunt onderzoeken:

Voer een zoekwoorden- en concurrentieonderzoek uit. Op die manier kom je erachter of je doelgroep via Google naar jouw producten of diensten zoekt. Met het concurrentieonderzoek stel je vervolgens vast of het realistisch is om goed vindbaar te worden voor je doelgroep, of dat de concurrentie te sterk is en je op zoek moet gaan naar andere manieren om je doelgroep te bereiken (bijvoorbeeld via Google adverteren).
Kijk op social media naar pagina’s waarop je doelgroep zich zou kunnen bevinden. Dat kunnen bijvoorbeeld Facebookpagina’s, LinkedInpagina’s of YouTube-kanalen zijn waar over bepaalde onderwerpen discussies worden gevoerd. Via dergelijke pagina’s kun je je in de discussie mengen en op die manier onder de aandacht van je doelgroep komen. Als je regelmatig van je laat horen, dan gaan de leden van de pagina’s je herkennen en kun je ze via een persoonlijke boodschap benaderen om in het echt kennis te maken en mogelijk tot business te komen.

Stap 2: Bepaal welke middelen je wilt inzetten

Nu je weet waar je jouw doelgroep kunt bereiken, is de volgende stap om te bepalen welke middelen je wilt inzetten om onder de aandacht van je doelgroep te komen op de plekken die je bij de vorige stap hebt gevonden. Dus stel dat je hebt vastgesteld dat je doelgroep via Google vaak naar jouw producten en/of diensten zoekt, maar de concurrentie vrij sterk is, dan kun je ervoor kiezen om in eerste instantie met Google adverteren op de korte termijn in Google vindbaar te worden. Vervolgens kun je op de achtergrond aan je organische vindbaarheid werken (je vindbaarheid in de gratis zoekresultaten), zodat je op langere termijn niet meer hoeft te adverteren.

Voor wat betreft social media, kun je ervoor kiezen om veel tijd en energie te steken in het opbouwen van een goede relatie met je doelgroep. Maar je kunt daarnaast ook alvast een advertentiecampagne draaien om op korte termijn wellicht al wat nieuwe klanten te werven.

Waar het op neer komt, is dat je de keuze voor de manieren om aan je online zichtbaarheid te werken afstemt op je doelen. Met sommige vormen van online marketing word je namelijk pas op langere termijn (bijvoorbeeld een jaar) online zichtbaar, terwijl je met adverteren in principe dezelfde dag online zichtbaar bent. Heb je dus als doelstelling om in het eerste jaar al hoeveelheid x aan nieuwe klanten via het internet te werven? Dan kun je dus vaak beter meer budget in adverteren investeren, dan in bijvoorbeeld organische vindbaarheid.

Stap 3: Maak een concreet en praktisch plan

Nu je weet welke middelen je wilt inzetten, moet je een concreet en praktisch uitvoer plan opstellen. Simpel gezegd komt het erop neer dat je bijvoorbeeld in maand 1 een advertentiecampagne met Google Ads wilt opzetten met insteek en budget x voor een periode van 4 maanden. Kortom, maak een concrete marketing kalender, zodat je weet welke acties wanneer uitgevoerd moeten worden. Vergeet daarbij uiteraard niet om doelstellingen op te stellen!

Stap 4: Meten en bijsturen

Als je acties hebt uitgevoerd, is het belangrijk om tussentijds de voortgang en de behaalde resultaten te meten en indien nodig bij te sturen. Stel dat je advertentiecampagne niet aanslaat, dan is het zonde om er budget in te blijven steken. Je kunt de campagne dan stopzetten of de campagne aanpassen om te kijken of de resultaten verbeteren. Stel dus meetmomenten vast en bepaal de criteria waarmee je het succes van je acties wilt meten.

Tot slot

Het opstellen van een online marketingplan is niet eenvoudig. Sterker nog, als je zelf niet actief ben in de online marketing, dan kan het zeer lastig zijn om te bepalen waar je goed aan doet. In dat geval is het dan ook beter om een bedrijf in te huren die het maken van een plan en de uitvoering voor je uit handen neemt. Je investeert immers niet in online marketing om er geen goed rendement uit te halen!

 

Dit artikel is geplaatst door (TomZoethout), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.

Gerelateerde artikelen