17 tips voor het verkopen van Kids-producten

Bent u op zoek naar tips en strategieën voor het vermarkten van producten voor kinderen? Een tijdje geleden hebben we contact opgenomen met onze community van ondernemers en hen gevraagd om hun beste tip over het verkopen van kinderenproducten en het ontvangen van producten in winkels te delen. Hier zijn de beste tips en strategieën om uw baby- en kinderenproductlijn daar te krijgen!

Het maken van je branding, afbeeldingen, verpakking en slogan is heel belangrijk, maar ook tijdrovend, kostbaar en uitdagend om de eerste keer meteen goed te doen, vooral voor producten voor baby's waar je beslissingsmaker waarschijnlijk de ouder, grootouder of ander familielid is. Als u een goed product of idee heeft, kunt u het zo snel mogelijk op de markt brengen. Je zult de koers onderweg moeten corrigeren, maar dat is onderdeel van het plezier en, in werkelijkheid, is een nooit eindigend proces.

Bij het bedenken van een product dat gericht is op baby's en kinderen, is veiligheid een van de belangrijkste zaken waarop we ons richten. Consumenten en retailers maken zich aanzienlijk meer zorgen over hoe het product wordt gemaakt als het om kinderen en baby's gaat. Het laatste waar u mee te maken wilt krijgen bij het verkopen van producten voor kinderen, is een rechtszaak of terugroepactie, waardoor uw bedrijf snel kan worden afgesloten. De kans is groot dat je waarschijnlijk een offerte van het buitenland krijgt voor je inventaris. Je moet duidelijk zijn met de fabriek waarmee je werkt, dat ze alle niet-giftige onderdelen moeten hebben en details moeten geven over waar elk materiaal van gemaakt is. U wilt ook dat de fabriek u een gedetailleerd QC-rapport verstrekt. Als je al over deze hindernissen bent gesprongen en je product momenteel verkoopt, kun je het beste je eigen PR doen door exposure te krijgen. Neem contact op met populaire bloggers van mama's, bel je lokale nieuwszenders en gooi jezelf zeker naar de lokale zakelijke tijdschriften. De meeste ondernemers die met baby- / kindproducten komen, zijn moeders, dus het is geweldig om de media te gebruiken met "Mompreneur" tijdens je hele gesprek. Journalisten zijn niet van plan je een gratis commercial te geven, dus laat je pitch niet klinken als een verkoopgesprek. Vertel je verhaal. Hoe je als moeder zelf het idee bedacht nadat je worstelde met producten die niet voor jou werkten. Blijf ook nooit stoppen met onderzoeken en experimenteren. Laat je vrienden je product voortdurend gebruiken met hun kinderen en geef eerlijke feedback. Voordat u een kind / babyproduct op de markt brengt, moet u er zeker van zijn dat het product veilig is voor alle kinderen en baby's.

Ondernemer zijn is een creatieve onderneming die creativiteit en praktische toepasbaarheid vereist. Baby- en babyproducten zijn een belangrijke sector in de Verenigde Staten en ik wilde een product maken dat veelzijdig was en naar verschillende markten kon worden verkocht. De AbbyRoo-tas is niet alleen een luiertas, maar kan ook reizen, atletiek, strandtas, knutselzak en meer omvatten. De leeftijdsgroep is ook wijdverspreid van jonge dansers en cheerleaders tot volwassenen, zowel mannen als vrouwen.


Als een radiopresentator krijg ik honderden ondernemers te interviewen en de enige rode draad in een echt succesvol bedrijf is het inhuren van het beste team dat je je kunt veroorloven. Huur mensen in die taken beter kunnen doen dan jij of die je gewoon niet leuk vindt om je tijd te besteden aan dingen waar je goed in bent en waar je echt van geniet. Ik heb deze tip toegepast op mijn eigen bedrijf en het brengen van mijn gLovies-product naar de markt biedt me meer het gevoel van vreugde dan overweldigd te zijn. Ik heb getalenteerde mensen die niet kunnen wachten om het beste te doen wat ze kunnen doen, omdat ze enthousiast zijn om mijn bedrijf te zien bloeien.


Onthoud uw gebruiker: baby's. Net als NYC groeien baby's voortdurend, worden ze aangepast en veranderen ze. Kan uw product aanpassen? Denk aan je koper: moeders. Moeders zijn slimme, in de watten gelegd multi-taskers die de portemonnee vasthouden. Is uw site eenvoudig, gebruiksvriendelijk en efficiënt? Geeft het al hun vragen van tevoren weer?


Denk bij het vermarkten van producten aan kinderen na hoe je jezelf onderscheidt van de zee van baby- en kinderenproducten die al bestaan. Omdat ouders zich financieel gestrekt voelen, wat biedt uw product hen dan dat het de moeite waard maakt om een ​​kans te nemen en te kopen? Meer nog, overweeg hoe ze erachter zullen komen. Vertrouw niet alleen op één vorm van marketing (bijvoorbeeld: pers, sociale media, print, strategische allianties met andere bedrijven, enz.). Hoe krijg je hun aandacht, en hoe kun je ze overtuigen dat je product de juiste is om te kopen?

Gerelateerde artikelen