Het gebruik van hashtags

Het gebruik van #hashtags

Hashtags zijn bij Twitter en Facebook niet meer weg te denken. Vooral mensen die regelmatig twitteren denken niet eens meer na over de term. Maar wat zijn hashtags eigenlijk, en waarom bestaan ze?

Wat zijn hashtags?

hashagsEen hashtag is een woord met daarvoor een hekje gesplaatst. Neem als voorbeeld #hashtag. Het begrip is opgedeeld in twee delen: het hekje is de hash, en het woord erachter de tag. Het woord kan naar het Nederlands vertaald worden met etikel of label. En zo worden de hashtags op social media zoals Twitter en Facebook ook gebruikt. Deze etiketten hebben namelijk een heel specifiek doel.

 

Waar komen hastags vandaan?

Het hekje stond vroeger bij de IRC (Internet Relay Chat) gebruikt om de naam van een bepaald chat-kanaal aan te geven. Mensen konden dat etikel gebruiken om op bepaalde thema’s te zoeken, zoals #politiek of #films, en raakten zo online met elkaar in gesprek. In 2007 kwam Chris Messina echter op het idee om het hekje te gaan gebruiken op Twitter, om speciale kanalen en groepen te beginnen. Het oude twitter was vergelijkbaar met een gigantische archiefkast zonder mappen: het was gemakkelijk om er dingen in te gooien, maar moeilijk om iets specifieks terug te vinden. Tot de implementatie van hashtags. Gebruikers zouden daardoor in groepsverband gesprekken kunnen beginnen, en het zou een stuk gemakkelijker zijn om posts terug te vinden. Binnen een paar maanden werden hashtags razend populair, en de rest is geschiedenis.

 

Hoe en wanneer gebruik je hashtags?

Door het correcte gebruik van hastags krijg je meer volgers en meer likes op je posts. Vooral bij media als Instagram en Twitter is het gebruik van hashtags erg belangrijk. Gelukkig is het gemakkelijk te doen. De meeste webpagina’s die hashtags ondersteunen, werken op dezelfde manier. Je typt een hekje (#) voor het woord dat je in een hashtag wil veranderen, en de site doet de rest. De woorden worden dan automatisch verbonden met soortgelijke berichten en posts. Het woord wordt blauw, en je kan er na publicatie op klikken om te zien wat de rest van de wereld over de hashtag te zeggen heeft.

 

Tips voor hashtags: wat je wel moet doen

tags voor schoenVoor de beste resultaten zijn er een paar standaard regels betreft het gebruik van hashtags. De populairste hashtags zijn degene die te maken hebben met een huidig populair onderwerp. Ook gebeurtenissen die gemeld worden zijn populair (#brand, #ongeluk) en bekende merken werken ook goed (#nike, #toyota). Ook kun je melden wat je op dit moment aan het doen bent, zoals #bioscoop of #restaurant. Bekende films, series of personages kunnen ook voor een grote hoeveelheid likes zorgen (#StrangerThings). Als een bepaalde hashtag rond hetzelfde tijdstip door veel verschillende mensen wordt gebruikt, is er sprake van een “trending topic”.

 

Tips voor hastags: wat je niet moet doen

Hoe hashtags gebruiken? Hoewel hashtags handig en leuk zijn om te doen, zijn er veel manieren om de mist in te gaan. Overmatig gebruik van hashtags zorgt er bijvoorbeeld voor dat je bericht niet meer te ontwarren is door de code van een website. Ook is het een slecht idee om je hastags bijzonder lang te maken (#vanavondlangsdesupermarktvoorhetavondeten). Als je hashtags gebruikt die niet aan je post gerelateerd zijn, heb je grote kans dat je bericht als spam wordt aangemerkt, wat ervoor zorgt dat je volgers verliest.

 

 

 

Gerelateerde artikelen