Producten verkopen bol.com

Een visie om succesvol producten te verkopen via Bol.com

Zakelijk verkopen op Bol.com is in principe een helder concept voor internet ondernemers. Met het uitsparen van de investering benodigd voor het zelf opzetten van een geslaagde webshop, komt financiële ruimte vrij om te besteden aan procesverbeteringen. Zodat op basis van proceskwaliteit op Bol.com de toppositie op de lijst van aanbieders van een product kan worden bereikt en zodoende de vruchten te plukken van superieure interne processen en succesvol producten te verkopen via Bol.com. Dit concept voor zakelijk verkopen vraagt wel om een visie hoe deze superieure processen eruit zouden moeten zien. Juist als het gaat om deze visie komen de verschillen tussen de internet ondernemers aan het licht. Dat maakt ondernemen op Bol.com boeiend, terwijl uiteindelijk de bezoekers van de webshop er het meest van zullen profiteren.

Twee tools van Vleks om zakelijke verkopen op Bol.com te stimuleren

Belangrijk bij het organiseren van de processen om producten te verkopen bij Bol.com is de rol van interne automatisering. Uit kostenoverwegingen moet zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt wordt bestaande software-oplossingen. Best-of-breed oplossingen kunnen daarbij prima worden toegepast, aangezien complete, integrale ERP-oplossingen voor internet ondernemers dun gezaaid zijn. Vleks is de aanbieder van twee van deze best-of-breed oplossingen. Het gaat dan om een channeling-tool waarmee op eenvoudige en snelle wijze het productassortiment op een of meerdere webshops tegelijk kan worden aangepast en om repricing software. De repricing software biedt slimme functionaliteit om te reageren op verkoopprijs wijzigingen van concurrenten.

Verhoog zakelijke verkopen op Bol.com met de Repricer van Vleks

De Repricer, zoals de repricing-tool van Vleks heet, blinkt uit in gebruiksgemak en betrouwbaarheid en is onmisbaar voor ondernemers die zakelijk verkopen op Bol.com of een ander verkoopplatform op internet. Het tool scant de verkoopprijzen van concurrenten op Bol.com, met als doel om daarop te reageren. Het geheim van de Repricer is de handmatig door de internet ondernemer zelf te bepalen parameters. Met deze parameters wordt bepaald wat de reactie zal zijn op bepaalde prijsbeslissingen van concurrenten. Zo is een voor de hand liggende reactie om bij een prijsverlaging van een concurrent, de eigen prijs in dezelfde mate te verlagen. Afwijkende reacties zijn in dit geval ook te bedenken en, niet onbelangrijk, in de software in te richten.

Met de channeling-software en de Repricer van Vleks heeft een internet ondernemer die succesvol producten wil verkopen via Bol.com twee best-of-breed software-oplossingen tot zijn beschikking die perfect passen in een strategie voor superieure proceskwaliteit.

Kijk voor meer informatie op www.vleks.com of bel direct 0341-202040

Gerelateerde artikelen