Een Membraanschakelaar, wat is het en wat kun je hier mee?

Wat een schakelaar is weten we natuurlijk allemaal, deze gebruiken we bijvoorbeeld iedere dag opnieuw om het licht aan of uit te schakelen. Maar wat is er dan anders aan een Membraanschakelaar in vergelijking met de schakelaar die de lampen bestuurd?

Het grote en meest bekende voordeel van de membraanschakelaar is de stof en waterdichtheid. Dit maakt het onder meer mogelijk om de schakelaars in te zetten onder extreme omstandigheden. Daarnaast hebben de membraanschakelaars als voordeel dat ze erg makkelijk te reinigen zijn. Dit komt onder andere omdat ze nat mogen worden. Een ander voordeel van deze schakelaar is dat ze heel flexibel zijn in het ontwerpen en bedieningsvriendelijke oppervlakken hebben.

De werking van een membraanschakelaar

Hoe werkt deze schakelaar dan? De schakelaar heeft een schakeling die kan worden ingesteld door middel van aanraking, de schakelaar moet dus fysiek worden ingedrukt zodat hij het circuit van de actie kan registreren. Wanneer vervolgens het membraan weer wordt losgelaten, verbreekt het circuit weer. Neem bijvoorbeeld het toetsenbord van je computer of laptop als voorbeeld. Als je een toets indrukt, bijvoorbeeld de M, dan verschijnt de M op je scherm. Wanneer je de M lang inhoud, dan wordt deze toets vaker geregistreerd en verschijnen er dus meerder op het scherm. Wanneer je vervolgens de toets een keer loslaat, komen er ook op het computerscherm geen nieuwe meer tevoorschijn, de knop gaat dan als het ware weer uit.

Een membraanschakelaar heeft dus in principe dezelfde werking als het toetsenbord van je computer of laptop. Het membraan heeft daarnaast wel nog de voordelen dat het onder andere waterdicht is. Een toetsenbord kan natuurlijk erg prettig werken, maar bij industriële praktijken is het aan te raden een membraanschakelaar te gebruiken omdat een normaal toetsenbord niet robuust genoeg is. 

Gerelateerde artikelen